(untitled) (Psychology Travelogs, 2023)
У статті презентовано результати емпіричного дослідження динаміки біологічних корелятів показників психологічного стресу у майбутніх корабельних фахівців під час виконання фізичних вправ із різною величиною навантаження пульсовий артеріальний тиск змінюється пропорційно до об’єму крові, що викидається серцем при кожній систолі, і може досягати надвисоких значень – вище за 100 міліметрів ртутного стовпчика. При цьому нормальної реакцією організму є перехід до вихідних значень протягом 5 хвилин після закінчення виконання вправ. Відсутність такої реакції свідчить про підвищений вміст кортизолу у крові, що, у свою чергу, відображає перебування людини у стресовому стані.