(untitled) (Psychology Travelogs, 2023)
Стаття присвячена дослідженню чинників виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери. Зазначено, що багаточисельні зміни в нашій країні призводять до виникнення різноманітних негативних почуттів, зокрема до виникнення тривожності, що особливо стосується діяльності ІТ-працівників, адже здебільшого їх діяльність здійснюється віддалено і залежність від електропостачання. У статті розглянуто сутність поняття «тривожність». Проаналізовано особливості професії типу людина-знакова система. Висвітлено основні чинники виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери. Визначено вагомі причини та основні прояви тривожності у працівників ІТ- сфери. Розглянуто психологічні особливості тривожних станів у працівників ІТ-сфери. Висвітлено результати емпіричного дослідження основних чинників виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери. За результатами дослідження визначено, що основними чинниками виникнення тривожних станів у працівників ІТ-сфери є: нестабільна ситуація в країні, перенавантаження, нестача комунікації, високий рівень відповідальності, низька самооцінка, дисбаланс між роботою та особистим життям, ригідність, інтелектуальна концентрація, страх перед змінами, труднощі в плануванні свого робочого часу. Перспективою подальшого дослідження вбачаємо у розробці практичних рекомендацій працівникам ІТ-сфери задля зменшення рівня тривожності.