(untitled) (Psychology Travelogs, 2023)
У статті здійснюється вивчення взаємозв’язку тривожності та психічного здоров’я. За результатами аналізу наукових джерел уточнено поняття «тривожність» та «психічне здоров’я». Поняття «тривожність» визначається як: складний процес, що містить когнітивні, афективні та конативні реакції в ситуації, що об’єктивно оцінюється особистістю як потенційно небезпечна. При цьому фахівці розрізняють тривожність як емоційний стан і як стійку властивість, рису особистості чи темпераменту. З’ясовано, що пандемія COVID-19 та війна суттєво посилила інтерес дослідників до проблеми збереження психічного здоров’я особистості, особливо в підлітковому та юнацькому віці. Тривожність є підґрунтям появи в осіб підліткового та юнацького віку цілої низки психологічних труднощів, внутрішніх конфліктів, суперечливих установок і почуттів, а також порушень механізмів психологічного захисту. Основними ознаками високого рівня особистісної тривожності є: схильність приймати довкілля як таке, що містить в собі погрозу та небезпеку; відчуття потреби забезпечити свою безпеку і введення, в зв’язку з цим, будь-яких обмежень у своєму житті.