(untitled) (Psychology Travelogs, 2022)
При всьому різноманітті форм навчання та педагогічних закладів, що виникають в сучасній Україні, основними як і раніше залишаються завдання навчання та виховання дітей та контроль за цими процесами. У контексті ідей особистісно-орієнтованої сфери освіти проблема оцінювання в навчально-виховному процесі набуває нових форм і змісту. Значне поширення феномену оцінки в навчально-виховному процесі школи є причиною того, що оцінювання вчителем результатів навчальної діяльності учнів і самооцінювання виділилося в останні роки в самостійний напрям. Відповідно до теорії навчальної діяльності, оціночна діяльність породжує потребу учня чи вчителя отримати інформацію про те, чи відповідає якість знань та вмінь учнів з предмету вимогам програми. Метою оціночної діяльності є контроль успішності учнів та формування у них адекватної самооцінки. Предметом оціночної діяльності, що збігається з предметом навчально-пізнавальної діяльності, є система знань і вмінь учня. Підсумком акту оцінювання вчителем результатів навчальної діяльності школяра є оцінка, яка в залежності від рівня і способу відображень відносин може виражатися знаком та інтенсивністю емоційного переживання, оціночним судженням, відміткою.