(untitled) (Psychology Travelogs, 2021)
У статті порушена тема соціально-психологічних особливостей добровольців - учасників збройного конфлікту. Дане питання є малодослідженим, а отже потребує окремої уваги та вивчення. Основною ідеєю статті є емпірично дослідити та порівняти особистісні особливості військовослужбовців добровольчих підрозділів, військовослужбовців за мобілізацією та кадрових військовослужбовців, в залежності від свободи вибору ризику. Автори мали за мету науково, теоретично, емпірично дослідити та обгрунтувати психологічні особливості військовослужбовців - учасників збройного конфлікту та акцентуацій рис їх характеру. В статті поданий методологічний аналіз наукових положень та висновків теорії закономірностей вищої нервової діяльності та психологічної теорії особистості. Стосовно емпіричної основи, то нею стала низка професійних, апробованих методик та опитувальників. В якості порівняння вибірка тестувалась тричі: до участі в бойових діях, одразу після демобілізації та в сам момент обстеження. Проведене дослідження довело, що більшість симптомів психологічного неблагополуччя та більший відсоток акцентуацій особистості мають «недобровольці». Добровольці, в першу чергу, фрустровані соціальними факторами середовища, «недобровольці» - як соціальними так і психологічними факторами. Шляхи вирішення даної проблеми автори вбачають в необхідності створення індивідуальних, корекційних та психотерапевтичних програм, а також в потребі прогнозування можливих психічних травм.