(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розкрито дієвий механізм подолання низького рівня цифрової культури педагогів – розвиток інформаційно-цифрової компетентності, що визначається як здатність упевнено, критично й відповідально використовувати цифрові технології та ресурси у професійній діяльності, навчанні й розвитку учнів. Висвітлено погляди науковців на сутність поняття «інформаційно-цифрова компетентність майбутніх педагогів», а також схарактеризовано її складові, зокрема, інформаційна грамотність, комунікація і взаємодія у цифровому середовищі, створення цифрового контенту, безпека в цифровому середовищі, розв’язання проблем у цифровому середовищі і визначено компоненти: когнітивний, мотиваційно-ціннісний, рефлексивний, комунікативно-етичний. Обґрунтовано, що її розвиток зумовлюється комплексом чинників – освітніх, технічних, соціально-психологічних, нормативних і культурно-ціннісних.