(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
Стаття присвячена теоретичному аналізу доказових практик психологічної реабілітації населення в умовах війни. Актуальність дослідження зумовлена масштабною психотравматизацією громадян України внаслідок бойових дій, втрат і вимушеного переселення. Метою є систематизація сучасних ефективних методів психологічної допомоги, підтверджених міжнародними дослідженнями. Розглянуто когнітивно-поведінкову терапію, травмофокусовану КПТ, EMDR, наративну експозиційну терапію, групові інтервенції, психоосвіту, тренінги стресостійкості та гіпнотерапію. Узагальнено дані щодо їх ефективності у зниженні симптомів посттравматичного стресу, тривожності й депресії, а також у формуванні психологічної стійкості. Обґрунтовано необхідність адаптації доказових підходів до українського контексту, підготовки кваліфікованих фахівців і впровадження цифрових технологій у систему реабілітації.