(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті проаналізовано сучасні тенденції розвитку емоційно-етичної компетентності майбутніх педагогів, що визначається як система знань, умінь і навичок, що забезпечує здатність особистості усвідомлювати й регулювати власні емоційні стани, адекватно сприймати емоції інших, ефективно взаємодіяти у міжособистісних відносинах та приймати морально-етично обґрунтовані рішення в різних професійних і соціальних ситуаціях. Розкрито наукові підходи до визначення змісту поняття «емоційно-етична компетентність майбутніх педагогів», а також охарактеризовано складові цього поняття – «емоційну компетентність» і «етичну компетентність». Визначено та класифіковано фактори, що впливають на розвиток емоційно-етичної компетентності: особистісні; соціально-педагогічні; соціокультурні; психолого-педагогічні умови навчання. Уточнено психологічні особливості розвитку емоційно-етичної компетентності майбутніх педагогів та розкрито зміст і структурні компоненти цієї компетентності. Підкреслено, що на її розвиток впливають як індивідуальні особливості здобувачів освіти, так і педагогічна практика, колективні взаємини, цінності та соціокультурне середовище.