(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті проведено теоретичний аналіз наукових джерел щодо визначення сутності та значення термінів «міжетнічна комунікація», «толерантність», їх характеристик представниками наукової спільноти. Встановлено, що ці питання знаходяться в полі зору представників різних наук і їх актуальність підтверджена часом, міжкультурними процесами та розвитком суспільства. Автори статті зазначають, що міжетнічна комунікація виступає структурним компонентом міжетнічної взаємодії. Під міжетнічною комунікацією вчені розуміють форми соціальної взаємодії та обміну інформацією між представниками різних етносів, яка характеризується процесами спілкування, взаєморозуміння, інтерпретації культурних сенсів та узгодження поведінкових норм представників різних етнічних груп. Відмічено, що термін «толерантність» має давню історію. Погляди вчених різняться щодо визначення його змісту. Так, на думку одних вчених, ця наукова категорія виступає як індивідуальна риса особи; інші ж визначають її як соціальну позицію та ставлення до іншої людини; треті – як соціальну норму. Автори дослідження дотримуються такої позиції, в якій толерантність, як компонент міжетнічної комунікації, виступає не тільки ціннісною характеристикою особистості, як представника певного народу, але й як соціальна норма певного суспільства, що забезпечує права громадян цієї держави, ставиться з повагою до їх поглядів, релігійних уподобань, культурних традицій та національної належності. Зазначено, що питання толерантності закріплено в нормативних документах, де принцип толерантності відображається через міжкультурне середовище та міжетнічну взаємодію.Зосереджено увагу на тому, що важливими є визначені вченими показники характеристик толерантності особи, як елемента її міжкультурної компетентності. Встановлено, що толерантність виступає фундаментальним підґрунтям для ефективної міжетнічної комунікації в міжкультурному суспільстві. Завдяки їй можливе встановлення взаєморозуміння між учасниками міжетнічної взаємодії, уникнення конфліктів, зняття напруги між різними етнічними представниками та налагодження партнерських стосунків.