(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
Статтю присвячено дослідженню феномену афективної поляризації великих соціальних груп населення в умовах інформаційної невизначеності. Наголошується, що аналіз ціннісно-афективної поляризації як у зарубіжних країнах, так і в Україні набуває особливої актуальності в контексті глобального ідеологічного та політичного протистояння сучасного нестабільного світу, наслідки якого можуть мати вкрай небезпечний характер для людства загалом. Така ситуація зумовлена стрімким розвитком новітніх інформаційних технологій, поширенням Інтернету та посиленням процесів глобалізації. У загальному розумінні ціннісно-афективна поляризація соціальної групи або населення будь-якої держави трактується як явище, що формується внаслідок розмежування поглядів, переконань, суджень, оцінок чи світоглядних позицій громадян на два протилежні ціннісні полюси з питань, які мають визначальне значення для відповідної соціальної спільноти.