(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розглядається проблема формування навичок відповідального сім’янина в закладах загальної середньої освіти як важливого напряму виховної роботи у відповідь на сучасні соціальні виклики. У статті акцентується увага на ролі школи як середовища соціалізації молоді та формуванні уявлень про сімейні цінності, партнерство й відповідальність. Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичне висвітлення можливостей впровадження тренінгових програм у закладах загальної середньої освіти. Представлено аналіз психолого-педагогічних підходів і характеристику змісту тренінгів, що сприяють емоційній зрілості, партнерській взаємодії, відповідальному батьківству та розвитку життєвих компетентностей. Визначено педагогічні умови впровадження таких програм і окреслено перспективи подальших досліджень.