(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті здійснено міждисциплінарний аналіз інструменталізації дітей у контексті маніпулятивної поведінки дорослих. Обговорено зростання випадків використання дітей для досягнення особистих, соціальних та економічних цілей дорослих. Наведено приклади маніпуляцій серед тварин, що допомагає зрозуміти інструменталізацію як еволюційно зумовлений, але культурно змінений феномен. Представлено порівняльний аналіз історичних форм маніпуляцій дітьми, зокрема в античних і традиційних суспільствах. Визначено маніпуляцію як форму психологічного насильства, що порушує права дитини, зокрема на автономію та емоційну безпеку. Підкреслено необхідність подальшого дослідження та розробки стратегії захисту дитячої суб’єктності.