(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
Дослідження передбачало вивчення та висвітлення соціально-психологічних проблем, пов’язаних із питанням гендерного паритету. Зауважено, що проблема не нова, адже розглядалась у працях чималої кількості науковців та митців минулого й сьогодення, але суспільні трансформації несуть нові виклики. Нами окреслено генезу гендерного паритету на теренах України, висвітлено психологічний портрет жінки через аналіз творів класиків української літератури. У доробку розглянуто нормативно-правову базу щодо гендерної рівності з її здобутками та прогалинами (декларативність чималої кількості законодавчих актів), продемонстровано динаміку гендерного балансу в державних та політичних інституціях. Надано рекомендації щодо оптимізації гендерної політики, наведено в якості прикладу систематичну та фундаментальну роботу фахівців Хмельницького національного університету.