(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті проаналізовано дослідження інклюзивної вищої освіти; показано, що засади проектування адаптивних дисциплін, спрямованих на подолання здобувачами з обмеженими фізичними можливостями їхніх когнітивних дефіцитів, є недостатньо розробленими. Дослідження виявило значущі відмінності між здобувачами зі значною втратою слуху, слабочуючими та представниками інших нозологій за мотивами престижу та трьома параметрами соціально-психологічної адаптації. Показано, що значуще зниження мотивації учіння відбувається у здобувачів з обмеженими фізичними можливостями від 1-го курсу до 3-го. У здобувачів 3-го курсу перестає бути значущим зв’язок мотивів творчого саморозвитку та загальної адаптивності, прийняття інших і внутрішнього контролю. Дані психолого-педагогічного моніторингу дозволяють дати рекомендації щодо проектування змісту адаптивних дисциплін і практик для здобувачів з обмеженими фізичними можливостями.