(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті проаналізовано феномен життєвої компетентності як одну з ключових якостей особистості майбутніх психологів. Описано сутність понять «компетенція», «компетентність» і «життєва компетентність», розкрито їх взаємозв’язок з професійною діяльністю. Акцент зроблено на важливості формування когнітивної, емоційної, соціальної та комунікативної компетентностей, здатності до рефлексії, саморозвитку й ефективної взаємодії. Представлено теоретичні моделі (Бандура, Маслоу, Роджерс, Еріксон), що розкривають життєву компетентність як здатність адаптуватися до змін, приймати рішення, діяти ефективно. Обґрунтовано необхідність інтеграції життєвої компетентності в систему підготовки психологів.