(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розглядається проблема депресивних розладів у підлітковому віці, яка набуває дедалі більшої актуальності в умовах сучасних соціальних трансформацій. Проаналізовано підходи вітчизняних та зарубіжних дослідників до вивчення причин, симптоматики та вікової специфіки депресивних станів у підлітків. Окрему увагу приділено питанням ранньої діагностики депресії, її проявам на різних вікових етапах дитячого розвитку, а також труднощам і помилкам у розпізнаванні цього психологічного розладу в підлітковому віці. На основі аналізу наукових джерел запропоновано напрями вдосконалення профілактичної та психокорекційної роботи з підлітками, які перебувають у депресивному стані. Зроблено висновок про необхідність комплексного підходу до вивчення й подолання підліткової депресії із залученням сім’ї, школи та фахівців з психологічної допомоги.