(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У статті розглянуто копінг-поведінку як ключовий елемент забезпечення психологічної безпеки особистості військовослужбовців у процесі проходження військової служби. Визначено, що військова служба є однією з найбільш стресогенних професійних сфер, яка вимагає високого рівня стресостійкості, адаптивності та здатності до ефективного управління стресовими ситуаціями. Основну увагу зосереджено на ролі копінг-стратегій у підтримці психоемоційної стійкості та профілактиці негативних наслідків стресу, таких як професійне вигорання та посттравматичний стресовий розлад. Розглянуто основні підходи до аналізу копінг-поведінки у контексті військової психології, які включають когнітивно-біхевіоральний, соціально-когнітивний та інтерактивний підходи. Значна увага приділена опису функцій копінг-стратегій, зокрема їх ролі у зниженні рівня тривожності, підвищенні здатності до ефективної комунікації та адаптації до екстремальних умов служби. У статті також обґрунтовано значення розробки програм психологічної підготовки, спрямованих на формування та розвиток адаптивних копінг-стратегій, що сприяють збереженню психологічного здоров’я військовослужбовців.