(untitled) (Psychology Travelogs, 2025)
У роботі розглянуто філософсько-психологічний аналіз кінострічок як інтерактивний метод інноваційного підходу до викладання дисциплін соціально-гуманітарного спрямування (психологія, філософія, соціологія) на основі психологічного конструктивізму. Філософсько-психологічний аналіз фільмів подано як складну аналітичну операцію, що передбачає членування на складники змісту і форми, виділення певних моментів, дослідження особливостей, визначення місця й функціональної ролі в загальній системі твору, встановлення характеру взаємодії з іншими його частинами. Акцентовано увагу на позитивних сторонах використання філософсько-психологічного аналізу кінострічок: розвиток розумових здібностей і розширення кругозору особистості, заохочення до самопізнання розвиток критичного мислення та аналітичних навичок, емоційне збагачення особистості. Виділено ключові аспекти філософсько-психологічного аналізу кінострічок студентами під час навчання: філософське бачення основних ідей і концепцій, психологічний підхід до поведінки персонажів, сприйняття візуальних і вербальних засобів передачі глибоких психологічних значень, контекстуальний підтекст впливу на зміст та форму фільму. У висновках зазначено, що використання філософсько-психологічного аналізу фільмів дозволяє викладачеві спонукати студентів до глибокого аналітичного мислення та розвитку емоційного інтелекту.