(untitled) (Psychology Travelogs, 2024)
В статті визначено психологічні особливості розвитку професійного самовизначення учнів старших класів, що передбачає урахування особливостей розвитку ціннісно-смислової природи індивіда, способів та інструментів взаємодії між оточуючим середовищем, особистістю та світом професій. Розкрито підходи до визначення змісту поняття «самовизначення», схарактеризовано зміст поняття «професійне самовизначення особистості» як тривалого процесу, через який особа осмислює свої професійні інтереси, здібності, цінності, а також ставить перед собою кар’єрні цілі та вибирає напрямок професійного розвитку. Проаналізовано ключові аспекти психологічної готовності до вибору професії, такі, як: самоусвідомлення, висока самооцінка, здатність до прийняття відповідальних рішень, мотивація, критичне мислення, стресостійкість і готовність до постійного вдосконалення. Визначено фактори, що впливають на вибір майбутньої професійної діяльності індивідом. Уточнено періоди вибору майбутньої професійної діяльності, а саме: самопізнання, визначення орієнтирів, вибір конкретної професії, адаптацію до навчання та професійного середовища, а також розвиток кар’єри. Зауважено, що кожен етап є важливим для майбутнього успіху, тому підтримка і допомога в цих періодах є важливою для забезпечення правильного і свідомого вибору професії. Розкрито складові професійного плану як стратегічного документу, що відображає довгострокові та короткострокові цілі особистості в професійному житті, а також шляхи їх досягнення. Закцентовано, що у формуванні інтересу до вибору професії у старшокласників важливу роль відіграють soft skills, оскільки вони сприяють не тільки професійному розвитку, а й допомагають учням усвідомити свої пріоритети, потреби та здібності, що є ключовими для свідомого вибору кар’єри.