(untitled) (Psychology Travelogs, 2024)
У статті розглянуто фізіологічне зітхання як метод реабілітації для осіб із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), який стає особливо актуальним в умовах воєнного стану. Фізіологічне зітхання визначено як природну дихальну техніку, що сприяє активації парасимпатичної нервової системи, стабілізації емоційного стану, зменшенню тривожності та покращенню якості сну. Дослідження західних учених підтверджують його ефективність у роботі з різними категоріями постраждалих, включаючи військових, ветеранів та цивільних осіб. Простота, доступність і відсутність потреби у спеціальному обладнанні роблять цей метод універсальним для використання в індивідуальній і груповій терапії, а також у польових умовах. Результати досліджень свідчать про значний потенціал техніки для інтеграції в українську практику, що передбачає проведення локальних досліджень та адаптацію методу до соціокультурних потреб. У статті також запропоновано рекомендації для фахівців, спрямовані на впровадження фізіологічного зітхання як базового інструменту реабілітації в умовах масових психологічних викликів.