(untitled) (Psychology Travelogs, 2024)
У статті досліджується підхід керівників освітніх установ до відношення із суб’єктами педагогічної реальності, звертається увага на індивідуально-типові особливості толерантного, терпимого та нетерпимого ставлення. Важливу роль у роботі з вихованцями та педагогами відіграє розуміння та вміння виявляти толерантність. Це поняття визначається як здатність приймати інших, розуміти та поважати їхні думки, відмінності та особливості. Керівники освітніх установ мають сприяти створенню атмосфери взаєморозуміння та підтримки. Терпимість, у свою чергу, визначається як здатність змиритися зі сходженням думок чи поведінки, що не відповідають власним переконанням. Це важливий аспект в управлінні освітніми процесами, оскільки дозволяє створити простір для різноманітності поглядів та підходів. Нетерпимість, навпаки, проявляється у відкиданні інших та їхніх думок, що не відповідають власним уявленням. Це може призвести до конфліктів та дисгармонії у колективі, що негативно впливає на атмосферу в установі та якість освітнього процесу. У статті представлено та описано типології управлінців закладів освіти. Зокрема визначено та описано характеристики таких типів: «диктатор», «снігова королева», «боєць», «зарозумілий», «стоїк», «Попелюшка», «поблажливий», «миролюбний», «альтруїст». Також для керівників та адміністраторів освітніх установ розроблено багаторівневу програму «Психологія і педагогіка толерантності в системі підвищення кваліфікації управлінських кадрів освіти». Розуміння та аналіз концепцій толерантної взаємодії допомагають керівникам освітніх установ створити сприятливе середовище для особистісного розвитку як здобувачів освіти, так і педагогічного колективу загалом. Підтримка толерантного та відкритого підходу сприяє побудові відносин, заснованих на повазі та взаєморозумінні, що є важливим елементом успішного управління освітнім закладом.