(untitled) (Psychology Travelogs, 2024)
У статті висвітлено результати дослідження причин виникнення міжособистісних конфліктів у команді та окремих аспектів управління ними. Виділено такі форми прояву міжособистісних конфліктів у команді: відкрита конфронтація, прихована конфронтація, вияв негативних емоційних реакцій, зниження якості спільної роботи, комунікаційні проблеми, зміни в командній динаміці, зниження командного духу. Визначено п’ять груп причин виникнення міжособистісних конфліктів у команді: різниця в поглядах і переконаннях; особисті відмінності, міжособистісна антипатія; конкуренція; комунікативні бар’єри; розбіжності в цілях та очікуваннях. Виявлено, що міжособистісні конфлікти в команді мають як негативні, так і позитивні наслідки для організації. Доведено, що діагностика конфліктних ситуацій, формування конфліктологічної компетентності та антиконфліктної поведінки членів команди забезпечує ефективність управління конфліктами.