(untitled) (Psychology Travelogs, 2024)
У статті здійснений теоретичний аналіз психологічних особливостей розвитку стресостійкості фахівців соціономічного профілю у науковій психологічній літературі. Визначено, що стресостійкість є важливою складовою психічного здоров’я фахівців соціономічного профілю та являє собою властивість особистості, яка забезпечує гармонійну взаємодію між усіма компонентами психічної діяльності у стрес-ситуації. Виокреслено психологічні чинники, що сприяють розвитку стресостійкості фахівців соціономічного профілю такі, як: індивідуально-психологічні характеристики особистості (високий рівень емоційної стійкості, стабільності, вольової саморегуляції, активності, впевненості у собі та своїх діях); наявність функціональних можливостей центральної нервової системи та нервово-м’язового апарату; досвід розв’язання стрес-проблем у минулому та позитивний прогноз на майбутнє; позитивна установка та позитивний емоційний фон на стрес-ситуації; здатність до адекватної самооцінки у стрес-ситуації; підтримка та схвалення з боку соціального оточення та психологічні чинники, що негативно впливають на розвиток стресостійкості фахівців соціономічного профілю такі, як: індивідуально-психологічні характеристики особистості (низький рівень емоційної стійкості, стабільності, врівноваженості, саморегуляції, високий рівень тривожності; низький рівень адаптивних можливостей організму особистості; низький рівень емоційно-когнітивної сфери (негативне сприйняття інформації, негативний прогноз стресової ситуації). За результатами дослідження авторами розроблено психологічні рекомендації, що дозволять фахівцям соціономічного профілю оптимально адаптуватися до стрес-ситуацій та забезпечать здатність до саморегуляції у професійній діяльності.