(untitled) (Psychology Travelogs, 2024)
В професійному середовищі зазвичай поділяють навички на два типи: м’які та тверді навички. Перші допомагають вирішувати життєві виклики та взаємодіяти з різними людьми, а інші допомагають досягти найкращих результатів у певній професії. В статті наголошується, що м’які навички – це навички, що є в кожного з нас, але не кожен досяг високого професійного рівня. Визначено, що м’які навички допомагають вирішувати життєві проблеми та працювати з іншими людьми. Не завжди все йде добре, і майбутній психолог повинен вміти справлятися з труднощами, брати на себе відповідальність і шукати рішення. Для цього йому потрібно вміти спілкуватися, відстоювати свої ідеї, критично мислити та працювати в команді. Розвивати м’які навички означає регулярно швидко пізнавати себе, навіть якщо не виходить ідеально. Це постійний експеримент, заснований на спробах і помилках: учасник дізнається щось нове, застосовує це і робить висновки. Доведено, що якщо у студентів немає бажання розвиватися, їм буде складно. Основний успіх полягає в одержанні зворотного зв’язку та аналізі пройденого етапу – без усього цього буде вкрай складно рухатися далі. З’ясовано, що ефективними методами розвитку м’яких навичок є клієнтоорієнтованість, управління проектами, менторство, ненасильницьке спілкування, прийняття рішень, вирішення проблем, емоційний інтелект, здатність до навчання, робота в умовах невизначеності, ощадливе виробництво, екологічне мислення, саморефлексія. Розроблено рекомендації для опанування м’якими навичками студентами – майбутніми психологами, зокрема: • Одержувати зворотній зв’язок від свого викладача або клієнта. При цьому ініціатива має виходити від вас самих. Зрештою, запитати «чи все я зробив правильно» не так вже й складно, і прийняти висловлені зауваження, якщо вони є, також не складно. • Спробувати себе в ролі волонтера. Навчитися працювати в команді складно тільки зі статей. Практика набагато важливіша. Щоб навчитися працювати в команді, можна піти в похід з іншими людьми або зайнятися груповими видами спорту. • Почати працювати з професійним коучем, тренером, який знає різні методи особистісного зростання і швидко допоможе обрати той, який підходить саме вам. Якщо такої можливості поки немає, то звертатися до досвідчених фахівців-психологів або хоча б просто спостерігати за тим, як вони поводяться в різних ситуаціях. • Відвідувати курси, тренінги та конференції, пам’ятаючи, що після будь-якого навчання нові знання необхідно використовувати на практиці. Наприклад, бізнес-консультант з Німеччини Бодо Шефер стверджує, що це потрібно зробити протягом сімдесяти двох годин після одержаних знань, інакше навичка не сформується. Для того, щоб вона стала частиною особистості, потрібно повторювати все на практиці не менше ніж двадцять один день впродовж року. • Самоосвіта є прослуховуванням підкастів, заняття спортом, читання блогів і книжок. В життєвих історіях можна побачити чужі помилки та одержати цінні інструменти. Серед простих вправ, до прикладу, навчитися уважно вислухати іншу людину, а потім записати те, що вона сказала, або готувати різні відповіді на одну й ту саму тему, або підготувати різні відповіді на одні й ті самі запитання. В статті розглянуто особливості розвитку м’яких навичок у студентів – майбутніх психологів.