THE ESSENCE AND DEVELOPMENT OF SELF-AWARENESS AS THE BASIS OF THE PERSONAL PRODUCTIVE AND ACTIVE SELF-FULFILLMENT (Psychology Travelogs, 2021)
У статті висвітлюються результати науково-психологічного аналізу розробки проблеми самосвідомості особистості як умови її продуктивно-діяльного самоздійснення. Розвинута самосвідомість розуміється основою для поступального руху потенційної діяльної особистості через розкриття для самої себе свого потенціалу до інтеграції у культурно-історичний процес, до набуття для себе сенсу повноти і глибини автентичної життєдіяльності, в контексті якої особистість розвивається і самоздійснюється. Самосвідомість особистості визначено через рівень активного ставлення людини до своєї свідомості як до об'єкта. Самосвідомість виступає як спосіб інтерсуб'єктивності комунікації особистості, як енергетичне джерело продуктивно-діяльнісного самоздійснення людини на основі усвідомлення своєї сутності.
Keywords: personality; subject; self-fulfillment; self-realization; activity; life-sustaining activity; consciousness; self-consciousness; activeness; authenticity; development