СУТНІСТЬ І РОЗВИТОК САМОСВІДОМОСТІ ЯК ОСНОВА ПРОДУКТИВНО-ДІЯЛЬНОГО САМОЗДІЙСНЕННЯ ОСОБИСТОСТІ - АФАНАСЕНКО, Валентина; КОМАР, Таїсія; СИНЮК, Наталія (Psychology Travelogs, 2021)
У статті висвітлюються результати науково-психологічного аналізу розробки проблеми самосвідомості особистості як умови її продуктивно-діяльного самоздійснення. Розвинута самосвідомість розуміється основою для поступального руху потенційної діяльної особистості через розкриття для самої себе свого потенціалу до інтеграції у культурно-історичний процес, до набуття для себе сенсу повноти і глибини автентичної життєдіяльності, в контексті якої особистість розвивається і самоздійснюється. Самосвідомість особистості визначено через рівень активного ставлення людини до своєї свідомості як до об’єкта. Самосвідомість виступає як спосіб інтерсуб’єктивності комунікації особистості, як енергетичне джерело продуктивно-діяльнісного самоздійснення людини на основі усвідомлення своєї сутності.