ДОСЛІДЖЕННЯ СТРЕСОСТІЙКОСТІ В УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО ВСТУПНИХ ІСПИТІВ - ПОДКОРИТОВА, Лариса; ГРИНЧУК, Лілія (Psychology Travelogs, 2025)
Стаття присвячена дослідженню стресостійкості у старшокласників у період підготовки до вступних іспитів. Акцентовано увагу на стресорах та ресурсах стресостійкості як важливому феномені для забезпечення психологічного благополуччя учнів. Наведено результати емпіричного дослідження рівня стресостійкості та тривожності у старшокласників Полонського ліцею №1 за допомогою таких методик: Опитувальник С. Мадді та Шкалу ситуаційної та особистісної тривожності Спілбергера-Ханіна. Виявлено, що по мірі наближення до складання іспитів рівень стресостійкості знижується, а рівень тривожності зростає. У статті запропоновано загальні рекомендації для шкільних психологів та соціальних педагогів щодо акумулювання ресурсів стресостійкості старшокласників у період підготовки до вступних іспитів.