ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДИНАМІКИ ПЕРЕЖИВАННЯ ВТРАТИ - КОРОЛОВИЧ, Оксана (Psychology Travelogs, 2023)
Стаття присвячена теоретичному аналізу проблеми психологічних аспектів динаміки переживання втрати людиною. Встановлено зміст феномену втрати, досліджено різновиди втрати, реакції людини на втрату: нормальні, патологічні, травмівні. Досліджено чинники та особливості динаміки горювання, як комплексної реакції людини на травму, яка включає у себе такі рівні як: афективний, когнітивний, соціальний, ціннісний, тілесний. Встановлено, що при нормальному протіканні процесу опрацювання втрати, людина вирішує такі завдання: визнання втрати, усвідомлення емоцій, пов’язаних із втратою, вивчення, дослідження та інтеграція (втрати у своє нове життя без втраченого). При патологічному горюванні ця динаміка порушується, що призводить до руйнівних для особистості та системи її взаємодій, наслідків.