ПСИХОЛОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ У ВИКЛАДАЧІВ - КОМАР, Таїсія; МАТВІЙЧУК, Тетяна; МОЗГОВА, Ангеліна (Psychology Travelogs, 2025)
У статті представлено теоретичний огляд проблеми професійного вигорання педагогів закладів вищої освіти. Розглянуто еволюцію наукових уявлень про феномен вигорання, основні концепції та моделі його пояснення. Визначено провідні психологічні чинники формування вигорання у викладачів, серед яких інтенсивне емоційне навантаження, комунікативні вимоги, високий рівень соціальних очікувань, перфекціонізм, стресові умови та професійна відповідальність. Окреслено специфічні прояви вигорання у педагогів вищої школи: емоційне виснаження, зниження задоволеності професійною діяльністю. Особливу увагу приділено теоретичним підходам до профілактики й корекції, що включають розвиток навичок саморегуляції, професійної підтримки, ресурсного мислення, балансування навантаження та впровадження освітніх програм психопрофілактики.